Catfish Datingsites

Hoe ontwijk je een catphish op datingsites?

21 mei 2019

Laatst schreven we al een blog over minderjarigen op datingsites. In plaats van elkaar te ontmoeten in de kroeg of op straat, is het tegenwoordig namelijk de normaalste zaak van de wereld om online te daten. Maar de vraag blijft: Hoe betrouwbaar is online daten eigenlijk? En hoe zit het met online dating fraude?

Wat is (cat)phishing?

Er zijn twee verschillende vormen van datingfraude: phishing en catphishing. Bij phishing doet de crimineel zich voor als iemand anders en probeert hij een relatie aan te gaan met zijn/haar slachtoffer. Als dit na enige tijd is gelukt probeert hij op een sluwe manier geld van zijn slachtoffer te krijgen

Bij catphishing speelt geld geen rol. Hierbij gaat het er vooral om dat een persoon een datingprofiel aanmaakt met gegevens en foto’s die niet kloppen. Er zijn verschillende redenen voor mensen om iemand te catfphishen. Er zijn personen die uit wraak (denk aan een dwaze ex) een nepprofiel aanmaken om de ander het leven zuur te maken. Sommige mensen catfishen puur uit verveling.

 

Cijfers datingfraude

Uit cijfers van de Fraudehelpdesk blijkt dat er steeds meer slachtoffers komen op het gebied van datingfraude. Vorig jaar kwamen er 400 meldingen van fraude binnen, en meldden 180 gedupeerden zich.

Het schadebedrag van de slachtoffers van vorig jaar is verdubbeld naar 3,3 miljoen. Helaas kan de politie over het algemeen niks doen, omdat het geld vrijwillig is overgemaakt. 

Volgens André Vermeulen van de Fraudehelpdesk zal het aantal gedupeerden nog veel hoger liggen: "In werkelijkheid zal het aantal echte slachtoffers een factor tien groter zijn dan waar wij zicht op hebben." Slachtoffers zullen zich waarschijnlijk schamen dat zij in de acties van een catfish zijn getrapt. Hierdoor melden zij niet dat ze zijn opgelicht. 

Benieuwd naar de gehele reportage van EenVandaag? Check het hieronder.

  

Catphishers smullen van Snapchat filter

Ondanks dat iedereen zelf scherp moet zijn of ze wel of niet te maken hebben met een catphish, kan iedereen slachtoffer worden. Profielen worden steeds realistischere waardoor een nepprofiel lastig uit de bestaande profielen te halen valt.

Snapchat is een goed voorbeeld hiervan. Het is je vast niet ontgaan: Snapchat heeft een nieuw filter gemaakt waarmee mannen opeens een vrouwelijk uiterlijk krijgen. En vice versa. Op zich natuurlijk een grappige filter om eens te zien 'hoe je van het andere geslacht eruit zou zien', maar het heeft al voor problemen gezorgd. Binnen de korste keren verschenen er veel nepprofielen op datingsites als Tinder, met de 'genderswapfilter' als profielfoto. Omdat de filters zo realistisch zijn, heeft het al tot bizarre situaties geleid.  

Natuurlijk willen datingsites de klanten tevreden houden. Dit is pas echt mogelijk als er een controle wordt gedaan op de identiteit, zodat de betrouwbaarheid vastgesteld kan worden. Met een simpele link naar een Facebookprofiel red je het nu eenmaal niet.

 

Online verificatieoplossing

Datachecker heeft een geschikte oplossing gevonden om de kans op (cat)fishing te verkleinen. Wanneer iemand registreert voor een datingswebsite zou er bijvoorbeeld een ID-check in combinatie met de ID-selfie kunnen worden uitgevoerd. Een snelle, online check die een catphish eenvoudig tegenhoudt.

Hierbij wordt een ID-bewijs gecontroleerd op echtheid en op de WWFT (Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme) in combinatie met een ID-Selfie. Met deze combinatie wordt het risico op identiteitsfraude beperkt.

Wil je meer weten over de mogelijkheden van deze online verificatieoplossingen? Neem dan contact op met een van onze specialisten.