Slimme Remediation Procesoplossingen voor veilige klant onboarding

Lloyds Bank
PostNL
Mac Donalds
USG People

Regelgeving

Om Nederland onaantrekkelijk te maken voor witwassers is de Wwft (Wet ter voorkoming van witwassen en financiering terrorisme) in het leven geroepen. Dit is de wetgeving die financiële instellingen verplicht om onder andere het KYC-poces (Know Your Customer) in te richten en verdachte transacties te melden bij de FIU-Nederland. Een gedeelte van dit KYC-proces is het vaststellen en verifiëren van de identiteit van zowel nieuwe- als bestaande klanten. 

De richtlijnen van de AVG-wetgeving (Algemene Verordening Gegevensbescherming) zijn in 2018 aangescherpt. Hierdoor hebben organisaties in de financiële dienstverlening dagelijks te maken met het 'nog veiliger' controleren en verwerken van privacygevoelige gegevens.

Sancties

Wanneer er door een financiële dienstverlener niet aantoonbaar volgens de Wwft wordt gehandeld, staat hier een bestuurlijke boete tegenover van de toezichthouder van de desbetreffende sector. De hoogte van de boete is afhankelijk per type overtreding, de ernst en de omvang. Daarnaast speelt mee of er sprake is van opzet of recidive.

Deze geldsom bedraagt minimaal twee miljoen euro en kan oplopen tot maximaal twee keer het financiële voordeel dat door de overtreding is verkregen.

Customer remediation

Financiële dienstverleners zijn de afgelopen jaren druk met het herstructureren van het KYC/CDD beleid. Het actualiseren van het klantendossier, customer remediation, is hierbij noodzakelijk. DataChecker is sinds 2018 actief in het ontwikkelen van online customer remediation oplossingen die voldoen aan de wet- en regelgevingen. Inmiddels faciliteren wij deze customer remediation oplossingen succesvol aan verschillende financiële dienstverleners voor zowel nieuwe als bestaande klanten.  

Whitepaper Fintech

In onze Whitepaper lees je alles over de wet- en regelgeving met betrekking tot het identificatie- en verificatieproces in de financiële sector. Vraag hem gratis aan!

Vraag Whitepaper aan