Online daten fraude datachecker

Hoe 'veilig' daten wij online?

21 maart 2019

Jeremy Wright - staatssecretaris voor Digitale Media, Cultuur en Sport in het Verenigd Koninkrijk - gaat een proces starten tegen apps als Tinder en Grindr. Deze datingapplicaties zijn steeds populairder onder minderjarigen. Wright is dit onderzoek begonnen nadat er in het Verenigd Koninkrijk 30 zaken van verkrachtingen naar buiten zijn gebracht door Sunday Times, de Britse broadsheet-krant.

 

Online minderjarigen

Uit het onderzoek zal moeten blijken of Tinder en Grindr tools inzetten om de leeftijd van haar gebruikers te controleren. En als ze tools gebruiken, moet in kaart gebracht worden welke tools dit dan zijn.

Wanneer je besluit om met behulp van applicaties zoals Tinder of Grindr op zoek te gaan naar iemand met wie je de liefde kunt delen, dan moet je in deze tijd nu eenmaal voorzichtig zijn. Er wordt altijd geadviseerd om uit te kijken of de ander niet minderjarig is. Veel gebruikers zijn niet op de hoogte van het feit dat er minderjarigen actief zijn op dit soort platformen. Wanneer je als volwassene toch de romantiek vindt met een minderjarige, spreken de consequenties voor zich. Ook als het op eerste moment niet je bedoeling was om minderjarige mensen aan te spreken.

Tot nu toe is het gemakkelijk om als minderjarige op datingapplicaties te komen. De huidige tools die worden gebruikt om de leeftijd van een gebruiker vast te stellen zijn namelijk erg simpel te veranderen. Een voorbeeld hiervan is om een Facebook-account waarin je aangeeft ouder te zijn dan 18 jaar, te koppelen aan je account op Tinder. Zo laten ze je als minderjarige al toe tot de categorie 18+. Dit brengt vanzelfsprekend ontzettend veel risico’s met zich mee.

 

De oplossing

Er zijn al een aantal oplossingen te bedenken die Grindr en Tinder kunnen toepassen om de risico’s te vermijden. Zo is er een mogelijkheid om ID-Checks uit te voeren via een Secure ID Link. Op deze manier kan de echte leeftijd van een persoon worden vastgesteld. Ook kan de ID-Selfie verifiëren of de persoon daadwerkelijk degene is wie hij/zij aangeeft te zijn.

 

Het bieden van een veilige online ervaring

De online wereld biedt mensen de mogelijkheid om zich met elkaar te verbinden. Een fantastisch idee, maar frauderus kunnen zich makkelijk anders voor doen dan wie ze daadwerkelijk zijn. En dat laatste is iets wat wij willen voorkomen. Door de nieuwste beveiligingsmethoden in te zetten maken we ons sterk tegen identiteitsfraude. Ben je benieuwd hoe jij als organisatie kan bijdragen aan het voorkomen van identiteitsfraude? Bekijk dan de oplossingen van DataChecker of neem contact op met een van onze specialisten.