Maatregelen tegen criminele huurders

24 juni 2019

Ben je een makelaar op de verhuurmarkt of verhuur je huizen? Dan is het van essentieel belang dat je de risico's van niet gecontroleerde huurders kent. Als verhuurder ben je in sommige gevallen aansprakelijk over wat er in het huis gebeurt. In welke gevallen ben je als makelaar aansprakelijk? Lees hieronder alles over de actualiteit, sancties en de preventieve maatregelen tegen criminaliteit. 

Aansprakelijkheid van de verhuurmakelaar

In 2018 waren er door de politie bijna 4000 hennepkwekerijen ontmanteld, vertelt de Telegraaf. De kans dat je als makelaar onverwachts in aanraking komt met een huurder die illegale praktijken uitvoert, stijgt hiermee. 

Volgens De Opiumwet mogen gemeentes een pand sluiten als er een bepaalde hoeveelheid drugs wordt gevonden. Toch wordt niet altijd alleen de huurder veroordeeld. Ook als verhuurmakelaar loop je risico. Als de verhuurder te weinig controle uitvoert op waar de huurder zijn woning voor gebruikt dan kan deze verhuurder hier een boete voor ontvangen. Deze boete kan oplopen tot in de duizenden euro's. In 2017 was er door de gemeente een boete van €20.500,- opgelegd voor de eigenaar van een woning waar een hennepplantage was aangetroffen. 

Zorgplicht voor de verhuurder

Er rust een zorgplicht op de makelaar als het neerkomt op de controle van de huurder. Afspraken met betrekking tot de gevolgen van risico's en schade voor de huurder moeten schriftelijk vastgesteld en ondertekend worden door beide partijen. Hierin staan ook de gevolgen van wat er gebeurt als er een wietplantage of andere illegale praktijken worden ontdekt.

Extra maatregelen om boetes te voorkomen

Makelaars moeten extra maatregelen nemen om zich te kunnen beschermen tegen boetes en onvoorziene kosten. Om aansprakelijkheid te voorkomen zou als eerste de identiteit en de achtergrond van de huurder gecontroleerd moeten worden zodat er geen onnodig risico genomen wordt. 

Om aan deze zorgplicht te voldoen kun je gebruikmaken van onze combinatietoets. Dit is een combinatie van de consumententoets en de ID check. Hiermee controleer je de kredietwaardigheid, criminele achtergrond en het identiteitsbewijs van de huurder. Zo weet je meteen met wie je zakendoet, in plaats van hier wellicht op pijnlijke wijze later achter komen. 

Wil je weten wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen? Bekijk onze oplossingen, of neem contact op.