Witwassen DataChecker

Witwassen in de vastgoedmarkt ook buiten Nederland een probleem

08 mei 2019

In Nederland worden flinke boetes opgelegd aan bedrijven die witwassen in de vastgoedmarkt. Als je denkt dat Nederland hierin de enige is, dan heb je het mis. Ook in het buitenland wordt er streng gecontroleerd op diverse witwaspraktijken.

Witwassen = de herkomst verbergen van illegaal verdiend geld of gestolen geld om het te kunnen investeren of te beleggen.

Werkwijze criminelen

Ondanks dat er streng wordt gecontroleerd op witwaspraktijken, blijven criminelen actief witwassen. Er zijn verschillende methodes waarop criminelen te werk gaan in de vastgoedmarkt. Hoe ze dat doen? Een aantal voorbeelden:

  • Het witwassen van crimineel vermogen door middel van de aankoop- en verkoop van vastgoed of frauderen met inkomensgegevens om een (te hoge) hypotheek te kunnen krijgen.
  • Het schuil houden achter de complexe structuren van bedrijven om transacties in onroerend goed te verbergen.

 

Witwassen in de praktijk

In Nederland is witwassen, zoals in eerdere nieuwsberichten aangegeven, nog steeds een groot probleem. Er werd afgelopen jaar 16 miljard euro witgewassen volgens minister van Financiën Wopke Hoekstra. Samen met andere landen wil de minister kijken of het probleem volledig uitgeroeid kan worden om financiële schade te voorkomen.  

Ook in het Verenigd Koninkrijk komt witwassen voor. Als een partij (on)bewust of (on)gewenst betrokken raakt bij deze praktijken wordt dat alsnog gezien als een overtreding. Jaarlijks zijn er op basis van de ‘Proceeds of Crime Act 2002 wet’:

  • 7.900 onderzoeken;
  • 2.000 vervolgingen en
  • 1.400 veroordelingen met betrekking tot witwassen.

 

Witwaspraktijken voorkomen

Criminelen hebben aannemelijk één gezamenlijk doel: zoveel mogelijk geld witwassen. Vooral organisaties, waarin veel geld in omloop is, zijn het doelwit. Vooral als bank of als makelaar loop je het risico om betrokken te raken in de witwaspraktijken van criminelen. Hiermee kan jouw bedrijf financiële (en natuurlijk imago) schade oplopen.

Er zijn gelukkig manieren om witwassen te voorkomen. Datachecker heeft een oplossing bedacht om de kans op financiële schade voor jouw bank of makelaardij te verkleinen. Een oplossing voor dit probleem is de combinatietoets.

Met de combinatietoets wordt een ID-bewijs gecontroleerd op echtheid in combinatie met een consumententoets die inzicht geeft in de financiële positie van een persoon.

Wil je weten hoe we bij jouw organisatie witwaspraktijken kunnen voorkomen? Neem dan contact op. Ons team van specialisten staat voor je klaar!