Hypotheekfraude oplossingen

Wat doen we tegen hypotheekfraude?

29 april 2019

Voor banken is het belangrijk om hypotheekfraude te voorkomen. Het is zaak om de betrouwbaarheid te toetsen voordat er zaken met een persoon/partij wordt gedaan. Door hypotheekfraude wordt jaarlijks voor tientallen miljoenen euro’s financiële en maatschappelijke schade aangericht. Maar hoe kan hypotheekfraude worden vastgesteld? En waar lopen banken tegenaan?

Wat is hypotheekfraude?

Bij hypotheekfraude misleiden criminelen geldverstrekkers om een hypotheek te krijgen. Daarvoor vervalsen ze bijvoorbeeld identiteitsbewijzen, offertes en facturen van aannemers, en loon- en inkomensgegevens, zoals salarisstroken, werkgeversverklaringen of bankafschriften

Hypotheekfraude gaat vaak samen met andere vormen van criminaliteit, zoals hennepteelt, illegale verhuur en witwassen.

Is hypotheekfraude nog een probleem?

Dat er in deze tijd nog steeds fraude wordt gepleegd, blijkt uit het nieuwsbericht van Omroep West. Een Haagse handelaar in onroerend goed is dinsdag 23 april veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf voor een indrukwekkend rijtje overtredingen: hypotheekfraude, witwassen, valsheid in geschrifte en oplichting.

De man heeft meerdere banken opgelicht door simpelweg de naam van iemand anders te gebruiken. De banken verstrekten hoge hypotheken die de verdachte incasseerde op basis van valse werkgeversverklaringen en salarisstroken.

Alsof dat nog niet genoeg was, heeft hij daarnaast de rechtbanken in Rotterdam en Assen opgelicht of een poging daartoe gedaan. Hij bracht valse stukken in over een civiele procedure en gaf de rechtbank onder een andere naam een valse voorstelling van zaken.

 

Stichting Fraudebestrijding Hypotheken

Banken werken samen met andere hypotheekverstrekkers in de Stichting Fraudebestrijding Hypotheken (SFH) om fraude aan te pakken en te voorkomen. De stichting signaleert trends en ontwikkelingen op fraudegebied, door onder andere:

  • SFH Register
  • Analyse
  • Awareness
  • Best Practices

Bijna alle Nederlandse hypotheekverstrekkers zijn aangesloten bij de SFH. Helaas blijft hypotheekfraude voorkomen lastig en blijken de huidige oplossingen niet alle problemen op te kunnen lossen.

 

Hoe voorkom je hypotheekfraude?

Naast het signaleren van trends en ontwikkelingen op fraudegebied, moeten banken nadenken over het voorkomen van fraude. Wij kunnen banken hierin helpen.

Hoe wij dit doen? Wij ontwikkelen systemen ter voorkoming van identiteitsfraude, kredietverantwoordelijkheid en acceptatie software online. De consumententoets is hier een onderdeel van en kan voor verschillende branches worden ingezet. Ben je benieuwd hoe de consumententoets voor jouw bedrijf werkt? Neem contact op met een van onze specialisten!