Hoe doe je een goede screening in de vastgoedmarkt?

23 april 2019

Voor bedrijven die actief zijn in de vastgoedmarkt is het belangrijk om de identiteit van een potentiële huurder of verhuurder vast te stellen. Daarnaast is het zaak om de betrouwbaarheid van deze huurder of verhuurder vast te stellen op basis van de financiële positie. Het vaststellen van de identiteit en het meten van de betrouwbaarheid geeft je als bedrijf zekerheid met wie je zakendoet. Maar hoe stel je de identiteit nu vast? En waar lopen bedrijven in de vastgoedmarkt tegenaan?

Privacywet ook voor vastgoedmarkt

Doordat de AVG-richtlijnen zijn aangescherpt heb je ook als bedrijf in de vastgoedmarkt nu dagelijks te maken met het controleren, verwerken en (tijdelijk) opslaan van privacygevoelige gegevens. Voldoe je niet aan de AVG-wetgeving? Dan bestaat de kans dat er gegevens lekken, met de flinke boetes tot gevolg.

 

Screening in de vastgoedmarkt blijft lastig

Het identificeren van betrouwbare zakenpartners is geen makkelijke klus. Ondanks dat je als bedrijf voor je gevoel een goede screening doet, blijf het lastig om dit aan te tonen.

Eric Verwey, Voorzitter van VGM NL (Vastgoedmarkt NL) gaf het onlangs al aan: “Huurt iemand al bij ons en er blijkt toch iets mis te gaan, kunnen we niet meer aantonen dat we zorgvuldig hebben gescreend omdat we die gegevens, zodra de huurovereenkomst is getekend, moeten vernietigen.”

Volgens de voorzitter van de VGM lijkt het erop dat op dit moment nog geen juiste combinatie is gecreëerd tussen de AVG-wetgeving en hoe dit in de praktijk voor de vastgoedmarkt werkt.

 

Een goede screening in de vastgoedmarkt

Verschillende bedrijven zijn op zoek naar de juiste combinatie tussen de AVG wetgeving en de praktijk voor de vastgoedmarkt. Een goede screening is een oplossing om te kunnen voldoen aan de privacywet.

Een oplossing voor een goede screening is de combinatietoets. Met deze oplossing wordt de betrouwbaarheid van de klant gemeten, maar wordt tegelijkertijd ook aan de AVG-wetgeving voldaan. 

Aan de hand van deze toets kan de financiële positie van de getoetste persoon bepaald worden in combinatie met een ID-check. Zo wordt aan de hand van deze consumententoets bepaald wat het betaalgedrag is en of er eventuele faillissementen hebben plaats gevonden. En geeft de ID-check de echtheid van het ID-bewijs weer. Uiteraard kunnen beide oplossingen ook afzonderlijk van elkaar worden uitgevoerd. 

Op basis van deze gegevens bepaal jij of de huurder of verhuurder betrouwbaar genoeg is om zaken mee te doen.

Ben je benieuwd hoe de combinatietoets voor jouw bedrijf werkt? Neem contact op met een van onze specialisten!

Neem contact op