Voorkom het risico op financiële schade met het KYC beleid!

15 maart 2019

Door de groeiende digitale economie worden de fysieke contactmomenten steeds minder. Hierdoor wordt het steeds belangrijker om de klant met zekerheid te kunnen identificeren om zo risico's uit te sluiten. Maar de vraag blijft: hoe identificeer je met zekerheid jouw (potentiële) klant?

Bedrijven hebben de behoefte en verantwoordelijkheid om klanten te identificeren en te verifiëren. Uit een artikel van CGDEV blijkt dat het door de technologische ontwikkelingen steeds eenvoudiger is om deze gegevens te verifiëren. Op deze manier kan je controleren wat de risico's zijn aan zaken doen met een partij.  

Fraude bij faillissementen

Volgens het Openbaar Ministerie pleegt in Nederland een kwart van de bedrijven fraude tijdens faillissementen. Dit gaat ten kosten van:

  • Leveranciers, die hierdoor hun facturen niet betaald krijgen
  • Werknemers, die geen salaris uitbetaald ontvangen
  • Banken die hun geleende geld niet terug krijgen
  • De overheid die belasting misloopt
  • Fondsen die onterecht dienen uit te keren

 

Voorbeeld faillissement fraude

Touroperator Beach Holidays b.v. gaat 30 maanden cel tegemoet voor het plegen van faillissementsfraude.
De touroperator verkocht all-in vakanties naar Turkije, maar betaalde de tickets blijkbaar niet of had deze al geannuleerd. Wat als gevolgd had dat 2000 gestrande reizigers vast stonden op de luchthavens. 

Vervolgens heeft het bedrijf zich failliet verklaart. Hierdoor heeft de SGR (Stichting Garantiefonds Reisgelden) voor deze financiële schade moeten opdraaien. Dit schandaal had voorkomen kunnen worden door vooraf de touroperator te verifiëren. 

Advies

Gelukkig brengen de ontwikkelingen in dit digitale tijdperk ook effectieve oplossingen met zich mee. Met de effectieve oplossing van Datachecker beperk je deze risico's en voorkom je financiële schade.

Een voorbeeld van een effectieve oplossing is: de bedrijfstoets.
Aan de hand van deze test kan je een bedrijf toetsen op zijn betrouwbaarheid. Met deze check controleer je onder andere: de kredietwaardigheid, het betaalgedrag en mogelijk eerdere faillissementen van een onderneming. Op deze manier kan jij met jouw bedrijf risico’s uitsluiten .  

Wil je financiële risico's uitsluiten? Ontdek dan meer over de mogelijkheden van de bedrijfstoets