Online leeftijdsverificatie: een must voor online verkopen

22 november 2018

Bij een webshop horen betaalprocessen. Dit is intussen gemeengoed. Sommige webshops hebben meer nodig dan simpel afrekenen. Bij de verkoop van alcoholhoudende drank of andere genotsmiddelen ben jij als webshop verplicht om de leeftijd van de koper te verifiëren. De koper moet achttien jaar of ouder zijn. Hoe los je dit op?

Strafbaar door verkoop

De drank- en horecawet is eenvoudig. Wil je alcoholhoudende drank verkopen, dan ben je verplicht om de leeftijd van de koper te controleren. In een winkel is dit nog redelijk eenvoudig. Je ziet je klant, mocht je twijfelen aan de leeftijd dan vraag je om een ID-bewijs en controleer je dat.

Bij een online verkoop is dat toch wat lastiger. Je ziet de klant immers niet. Een simpel vinkje zetten bij ‘ik ben meerderjarig’ is onvoldoende.

Als veertienjarige aan de drank

Uit een steekproef, recent uitgevoerd door RTL Nieuws, blijkt dat minderjarigen in vijf van de zes gevallen alcoholhoudende drank online zonder problemen kunnen bestellen en geleverd krijgen. Dit is slecht nieuws voor de eigenaar van de webshop, want die verzaakt in dit geval de verplichte controle van de leeftijd.

Eenvoudige leeftijdsverificatie online

DataChecker, innovator op het gebied van online persoonsverificatie, biedt webshophouders een oplossing om al tijdens het bestelproces de leeftijd van de klant te verifiëren. Zo voldoet de webshop aan de geldende regelgeving en loopt de eigenaar geen risico meer op gerelateerde boetes. De identificatietechnieken maken het mogelijk om het ID van de koper snel, online te verifiëren.

De ID-selfie bijvoorbeeld, matcht het gezicht op een selfie met het portret van het ID-bewijs. Of wat dacht je van de mobile verify? Hierbij wordt het ID-bewijs online op echtheidskenmerken gecontroleerd. Voor een meer uitgebreide controle is er ook nog de Secure ID link, waarbij je de klant zelf uitnodigt om via SMS of e-mail de identiteit te verifiëren.

De eerste online API voor leeftijdsverificatie

Deze technologieën biedt DataChecker aan via een goed toegankelijke API. Daarmee kun je de verificatie in jouw koopprocessen inbouwen. Een gerust gevoel. Wil je meer weten over deze online leeftijdsverificatie? De specialisten van DataChecker staan voor u klaar.