uitbesteden dossier remediation

Het uitbesteden van remediationtrajecten: Wat zijn de voor- en nadelen?

07 september 2023

Het is absoluut essentieel voor financiële dienstverleners om altijd hun klantdossiers op orde te hebben. Echter, dit kan een uitdaging zijn, vooral wanneer het gaat om oudere dossiers. In dergelijke gevallen kan klantdossier-remediation de juiste oplossing bieden. Dit is echter vaak een complex en tijdrovend proces. Daarom sta je als organisatie voor een belangrijke keuze: ga je dit proces volledig intern uitvoeren, of besteed je het uit aan een gespecialiseerde organisatie? Als je kiest voor uitbesteding, welke voor- en nadelen kom je dan tegen? In dit artikel duiken we diep in dit vraagstuk. 

 

Allereerst, laten we kijken naar de voordelen van het uitbesteden van klantdossier-remediation. Misschien zijn niet alle voordelen van toepassing op jouw organisatie – immers, elke organisatie is uniek. Toch zijn dit de voordelen die vaak opduiken in mijn netwerk.  

 1. Expertise en Ervaring 
  Gespecialiseerde externe dienstverleners, hebben vaak meer ervaring en expertise op het gebied van klantdossier-remediation. Ze kunnen efficiëntere processen implementeren, gebaseerd op best practices, in vergelijking met interne teams die wellicht minder ervaring hebben. Daarnaast kunnen ze ook ondersteuning bieden bij het navigeren door complexe regelgevingslandschappen.  
 2. Schaalbaarheid en Flexibiliteit 
  Externe dienstverleners kunnen snel op- en afschalen, afhankelijk van de omvang van het remediationtraject. Dit zorgt ervoor dat je organisatie snel kan reageren op veranderende eisen en deadlines, wat veel complexer zou zijn wanneer je bijvoorbeeld eerst een team moet werven, aannemen en inwerken.  
 3. Kostenbesparing 
  Het uitbesteden van remediation kan leiden tot kostenbesparingen. Externe dienstverleners hebben vaak lagere overheadkosten en kunnen efficiëntere processen hanteren door bijvoorbeeld het gebruik van automatisering. Daarnaast hebben externe dienstverleners al de benodigde mensen en technologie in huis, wat je organisatie tijd en middelen bespaart.  
 4. Risicobeheer 
  Externe dienstverleners kunnen bijdragen aan het beperken van risico’s die komen kijken bij klantdossier-remediation. Ze hebben vaak robuuste controles en nalevingsmechanismen om te verzekeren dat het traject voldoet aan de wettelijke en organisatorische eisen. Dit kan een meer betrouwbare optie zijn dan bijvoorbeeld een nieuw intern team te moeten opleiden en vertrouwen. 
 5. Focus op Kernactiviteiten 
  Door het uitbesteden van klantdossier-remediation kunnen interne teams zich concentreren op hun kernactiviteiten, zoals het bedienen van klanten en het verbeteren van operationele processen. Een voorbeeld hiervan is staatsbank FMO, die haar werkzaamheden voor zes weken moest staken om met spoed een remediationtraject op te tuigen en uit te voeren.  
 6. Tijdsbesparing 
  De tijd die besteed wordt aan klantdossier-remediation kan behoorlijk oplopen, vooral als het gaat om omvangrijke en complexe projecten. Door het uitbesteden van deze taken aan een gespecialiseerde partij, kan je deze tijd besparen en investeren in andere belangrijke gebieden van je bedrijf. 

Hoewel er duidelijke voordelen zijn, zijn er ook nadelen verbonden aan het uitbesteden van klantdossier-remediation. Deze kunnen van toepassing zijn, afhankelijk van hoe jouw organisatie is gestructureerd.  

 1. Verlies van Controle 
  Het uitbesteden van klantdossier-remediation betekent dat je een deel van de controle over het proces opgeeft. Dit kan zorgen opleveren met betrekking tot de vertrouwelijkheid, nauwkeurigheid en kwaliteit. Dit risico kan worden beperkt door duidelijke afspraken te maken met de externe partij over verantwoordelijkheden en de omgang met vertrouwelijke informatie. 
 2. Afhankelijkheid van Derden 
  Bij uitbesteding ben je afhankelijk van de prestaties en beschikbaarheid van een derde partij. Als er problemen ontstaan, kan dit het remediationproces hinderen. Het is daarom belangrijk om duidelijke afspraken te maken over het traject, bijvoorbeeld via zorgvuldig geschreven Service Level Agreements (SLA’s).  
 3. Communicatie en samenwerking 
  Bij elk project waarbij interne en externe teams betrokken zijn, is effectieve communicatie van essentieel belang. Onduidelijkheden of misverstanden kunnen leiden tot problemen. Het is daarom belangrijk om duidelijke afspraken te maken en nauw contact te houden met de externe dienstverlener.  
 4. Lange-termijnkosten 
  Hoewel uitbesteding van klantdossier-remediation in eerste instantie tot kostenvermindering kan leiden, kan het op de lange termijn ook duurder uitpakken. Dit is vooral het geval als een organisatie het traject meerdere keren moet uitvoeren vanwege onvoldoende aandacht voor de kwaliteit van de dossiers. Daarom is het belangrijk om een goed plan te hebben voor de periode ná de remediation.  
 5. Integratieproblemen 
  Bij het uitbesteden van processen zoals klantdossier-remediation kunnen er integratieproblemen ontstaan met bestaande systemen en procedures. Dit kan leiden tot extra kosten en benodigde tijd om deze problemen te verhelpen. Daarom is het belangrijk om vooral grondig onderzoek te doen naar de comptabiliteit van de externe dienstverlener met jouw bestaande infrastructuur. 

Met deze voor- en nadelen in gedachten, hoe zou je klantdossier-remediation in jouw organisatie aanpakken? Kies je ervoor om het zelf uit te voeren met je interne team(s), of neig je naar uitbesteding? Beide keuzes hebben hun eigen unieke voordelen en uitdagingen, en de juiste keuze is afhankelijk van verschillende factoren. Zoals de omvang en complexiteit van de remediation, de beschikbare middelen en de specifieke behoeften en doelstellingen van jouw organisatie.   

We zijn heel benieuwd! Of stuur ons een berichtje als je behoefte hebt aan een meer gedetailleerde discussie om erachter te komen wat de beste keuze is voor jouw organisatie. 

Bron: https://www.linkedin.com/pulse/het-uitbesteden-van-remediationtrajecten-wat-zijn-de-voor-van-rooij/