Identiteitsdocumenten worden steeds beter vervalst

28 april 2020

Uit cijfers van de Koninklijke Marechaussee van Nederland blijkt dat er een stijgende lijn zit in het aantal gearresteerde voor het plegen van identiteitsfraude. In 2019 zijn er in totaal 1487 valse identiteitsdocument gevonden, waarvan 80% op luchthavens en de rest tussen Nederland en aangrenzende landen.  

Waarom identiteitsfraude?

Een groot deel van de fraudeurs bestaat uit vluchtelingen die vanuit Griekenland naar Nederland willen komen. Naast deze groep zijn er ook zware criminelen en terroristen die met een valse identiteit een ander land proberen te bereiken. Het wordt steeds lastiger om de valse identiteitsdocumenten te onderscheiden van de echte, maar de werknemers van de Koninklijke Marechaussee worden voortdurend opgeleid om vervalsingen te voorkomen. 

 

Methodes voor vervalsingen 

De meest voorkomende methode voor het vervalsen van een identiteitsdocument is het aanpassen van de personaliapagina. Een andere wijze waarop criminelen vervalsen is het herproduceren van het volledige identiteitsdocument.  

Fraudeurs worden steeds creatiever en zijn altijd op zoek naar een nieuwe methode. Een van de creatieve methodes die gebruikt wordt is het gebruik van een valide identiteitsdocument van een ander persoon die lijkt op de persoon in kwestie. Op deze manier kloppen alle echtheidskenmerken bij een verificatie van het document. De Koninklijke Marechaussee probeert dit tegen te gaan door te kijken naar gezichtskenmerken als littekens en moedervlekken.  

 

Verificatie identiteitsdocument en identiteit van een persoon 

Uit de cijfers blijkt dat identiteitsfraude nog altijd een groot probleem is in de reissector. De eerder genoemde methodes voor het vervalsen van identiteitsdocumenten worden ook gebruikt in andere sectoren. Mensen met kwade bedoelingen nemen vaak een valse identiteit aan om bijvoorbeeld te kunnen werken in Nederland.  

Komt u organisatie regelmatig identiteitsdocumenten tegen waarvan u de echtheid niet met zekerheid kunt vaststellen? DataChecker biedt de mogelijkheid om naast het identiteitsdocument ook de identiteit van de persoon op het document te verifiëren.