Rood of blauw paspoort als gevolg van de Brexit?

28 april 2020

Elk paspoort wereldwijd moet, ongeacht de nationaliteit, een aantal overeenkomsten hebben. Er bestaat een stijlboek met restricties waar alle paspoorten wereldwijd aan moeten voldoen. Hierin staan voorschriften over onder andere het materiaal, de typografie en de kleur van het paspoort. Het Verenigd Koninkrijk (VK) gaat als gevolg van de British exit (Brexit) de kleur van het paspoort aanpassen.

Maar wat is de reden dat het Verenigd Koninkrijk na de ingang van de Brexit de kleur van het paspoort gaat aanpassen, en heeft dit gevolgen voor uw organisatie?

De reden van de aanpassing

Pro-Brexit actievoerders hebben het voormalige blauwe paspoort van het VK, dat in 1921 voor het eerst gedrukt werd,  gebruikt als campagnemateriaal. Nigel Farage, de man achter de Brexit, begreep de iconische waarde van het blauwe paspoort. Hij verzocht na het gewonnen referendum, als een van de eerste, om de herinvoering van het blauwe paspoort.

De Britse minister van immigratie, Brandon Lewis, noemde het blauwe paspoort zelfs een middel om de onafhankelijkheid en de soevereiniteit van het land te tonen. Voormalig premier Theresa May, die eerst niets wilde weten van het blauwe paspoort, gaf eind 2017 aan het iconische blauwe paspoort in 2019 in ere te herstellen.

 

De Britse minister van immigratie, Brandon Lewis:” Het herinvoeren van het blauwe paspoort draagt bij aan het herstellen van de Britse onafhankelijkheid en soevereiniteit die we ooit hadden”.  

 

Aanpassingen van het paspoort

Toch zullen de trotse Britten nog even geduldig moeten zijn voor ze het blauwe paspoort in ontvangst mogen nemen. Het blauwe paspoort zal namelijk pas gedrukt en uitgegeven worden, nadat het restant van rode paspoorten is uitgegeven. Dit is naar verwachting pas medio juni 2020.

Verder worden er nauwelijks aanpassingen gemaakt aan het Britse paspoort wegens de internationale voorschriften. De aankomende 10 jaar zijn er zowel rode en blauwe paspoorten in omloop zijn. De wijzigingen hebben eigenlijk geen gevolgen voor uw organisatie, de kleur van het paspoort zegt niets over de geldigheid van het paspoort.  

 

Waar moet ik nog meer op letten bij het verifiëren van een identiteitsdocument?

Er zijn verschillende factoren waar rekening mee gehouden moet worden bij het verifiëren van een identiteitsdocument. DataChecker beschikt over een team van documentenexperts die altijd up-to-date zijn van de laatste ontwikkelingen van identiteitsdocumenten. Bent u benieuwd naar hoe wij identiteitsdocumenten verifiëren, of wat wij hierin voor uw organisatie kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op!