Wat betekent de Brexit voor uw organisatie?

28 april 2020

Het Verenigd Koninkrijk (VK) en de Europese Unie EU zijn tot een akkoord gekomen omtrent de Brexit. Deze uittreding heeft gevolgen voor een groot deel van de onderdanen van het Verenigd Koninkrijk die in Nederland verblijven. Maar wat betekent deze British exit (Brexit) voor uw organisatie of voor u als VK-onderdaan?

Het akkoord

In het akkoord wordt onder andere aangegeven dat  VK-onderdanen na de Brexit onder bepaalde voorwaarden kunnen blijven wonen, werken en studeren in Nederland. Na de uittreding van het VK gaan beide partijen in onderhandeling over de toekomstige relatie. In de onderhandelingen zullen onder andere de voorwaarden worden besproken voor ondernemers die zaken doen in en met het VK. Als het niet lukt om deze afspraken vast te leggen voor het einde van de overgangsperiode dan zal er alsnog een ‘no deal’ Brexit plaatsvinden.

 

Overgangsperiode

Tijdens de overgangsperiode vanaf 1 februari 2020 tot en met 31 december 2020 zullen de huidige rechten nog behouden worden. Verspreid over de volledige overgangsperiode stuurt het IND* aan ongeveer 45.000 VK-onderdanen uit het BRP* een brief om ze op de hoogte te stellen over de situatie en de eventuele gevolgen. Als zowel het VK en de EU akkoord geven kan de overgangsperiode eenmalig verlengd worden tot en met maximaal 31 december 2022.

Na ontvangst van de brief raadt DataChecker alle VK-onderdanen aan om hun situatie te bekijken en om zo snel mogelijk een nieuw bewijs van verblijf aan te vragen indien nodig om kommer en kwel te voorkomen.

 

Gevolgen van de uittreding

De Brexit verandert uw verblijfsrecht in Nederland als VK-onderdaan. Na de uittreding van het Verenigd Koninkrijk bent u officieel geen EU-burger meer. Als u besluit te willen blijven wonen, werken of studeren in Nederland is dat mogelijk met een nieuw bewijs van verblijfsrecht die u online kunt aanvragen.

 

Brexit heeft geen invloed als u in het bezit bent van:

  • Een type Nederlands identiteitsbewijs
  • Een Nederlandse permanente verblijfsvergunning
  • Een geldige nationale verblijfsvergunning tot dat de expiratiedatum verlopen is

 

*IND = Immigraie- en Naturalisatiedienst  

*BRP = Basis Registratie Personen