Wat doen we tegen beleggingsfraude?

01 april 2019

Steeds meer oplichters proberen frauduleuze beleggingsdiensten aan te bieden. Door simpelweg een naam van een bestaand bedrijf te gebruiken, wordt het steeds lastiger om de fraudeurs te ontmaskeren. FSMA, waakhond van de Belgische financiële sector, trekt aan de bel en waarschuwt voor de consequenties.

Slachtoffers financiële sector stijgen

Steeds meer bedrijven die actief zijn in de financiële sector zijn slachtoffer van identiteitsfraude. De identiteit van een financiële onderneming wordt aangenomen, waarna zowel consumenten als bedrijven worden benaderd. De fraudeurs verwijzen naar de officiële website van FSMA, waar natuurlijk zichtbaar staat dat de organisatie een vergunning is verleend. Maar in werkelijkheid heb je te maken met een oplichter. Juist omdat dit eigenlijk zo gemakkelijk is, moeten we ons hierom zorgen maken. 

Beleggingsfraude is niet alleen in België een probleem, maar in heel Europa. Niet voor niets heeft de AFM (Autoriteit Financiële Markten) gepleit voor een Europese aanpak. De Nederlandse toezichthouder op de financiële sector denkt dat wanneer Europese landen meer samenwerken, het de beleggings- en andere fraudeurs een stuk lastiger wordt gemaakt.

 

Beleggingsfraude

Identiteitsdiefstal komt voor bij alle vormen van beleggingsfraude. Toch heeft de FSMA naar eigen zeggen opgemerkt dat vooral cryptomunten kwetsbaar zijn voor identiteitsdiefstal. Wees dus extra waakzaam wanneer je deze ‘online’ valuta koopt. Veel platformen in crypto’s, die heel eenvoudige en winstgevende ‘gouden’ investeringen beloven, zijn in werkelijkheid vals: ‘Hun aanbod is puur bedrog’, benadrukt de FSMA.

 

Oplossingen

Bedrijfs- en consumenttoetsen worden steeds belangrijker, zeker bij fraudegevoelige zaken. Zonder een gedegen bedrijfs- of consumententoets kan niet worden gegarandeerd dat je met een betrouwbare partij zaken doet.

Ben je benieuwd of een van deze toetsen ook voor jouw bedrijf van toegevoegde waarde kan zijn? Neem dan contact op met een van onze specialisten.