Identiteitsfraude 2019

Identiteitsfraude ook in 2019 een probleem

12 februari 2019

Identiteitsfraude is nog steeds van deze tijd. Dit maakt RamBam in de uitzending van 11-01-2019 pijnlijk duidelijk. Het televisieprogramma toont aan dat een kopie van iemands paspoort of rijbewijs voldoende is om goederen te bestellen of een rekening te openen. Het huren van een huis blijkt ook geen probleem, een kopie van een ID-bewijs aanleveren is namelijk al genoeg.

Tijd voor maatregelen

Volgens de PvdA is het tijd voor maatregelen. Minister Grapperhaus (Justitie & Veiligheid) en minister Hoekstra (Financiën) moeten identiteitsfraude tegen gaan. Om te beginnen moet er meer openheid komen bij banken. De PvdA wil informatie ontvangen welke gegevens banken moeten verifiëren voordat zij een rekening openen. Hiernaast moeten Grapperhaus en Hoekstra duidelijk maken of er controle plaatsvindt op het identificeren van personen door banken. Nu fysieke filialen steeds vaker verdwijnen, moeten zij ook onderzoeken of dit de effectieve identiteitscontrole onder druk zet.

Ook is de vraag gesteld of er verhoogde risico’s verbonden zijn aan het controleren van identificatiebewijzen wanneer banken deze uitbesteden aan derden. Verder moeten Grapperhaus en Hoeksta laten weten wat ze ervan vinden wanneer iemand, door middel van gekopieerd identiteitsbewijs dat met knip en plakwerk enigszins is aangepast, een lening kan afsluiten op andermans naam. Hierin is het van belang dat zij aangeven of deze vorm van fraude vaker voorkomt.

Nederland koploper datalekken

Sinds de invoering van de AVG heeft Nederland de meeste datalekken van Europa. Het is dus belangrijk dat we maatregelen treffen tegen elke vorm van identiteitsfraude. De heren Nijboer en Kuiken, beide lid van de PvdA, hebben de volgende vraag gesteld aan de ministers:

"Deel jij de mening dat als het gaat om identiteitscontrole bij financiële zaken altijd persoonlijke controle van het originele identiteitsbewijs plaats zal moeten vinden?"

De PvdA verwacht een plan waarin naar voren komt welke maatregelen de ministers gaan nemen om de mogelijkheden tot identiteitsfraude verder te beperken. Gesprekken met banken en kredietverstrekkers zijn van essentieel belang om tot een oplossing te komen. De PvdA heeft Grapperhaus en Hoekstra drie weken de tijd gegeven om te reageren. 

Zelf identiteitsfraude voorkomen

Identiteitsfraude is makkelijker dan we denken, dat is inmiddels duidelijk. Maar dat betekent niet dat we er niets tegen kunnen doen. De oplossingen van DataChecker bieden je zekerheid dat voldoet aan alle wetten en regels.

Wil je weten hoe jij identiteitsfraude kunt voorkomen? Bekijk dan de oplossingen van DataChecker.

 

Voorkom identiteitsfraude