Social Media Profiel checken van je sollicitant: mag dat wel?

08 januari 2019

In een vorige blog heb je kunnen lezen dat alleen een socialmedia-screening niet genoeg is om een persoon te screenen. Door de vele nepprofielen die op social media staan, krijg je snel een verkeerd beeld. Toch is het makkelijk om even snel een profielscan te doen op een socialmediakanaal. Maar, weet je ook dat dit niet zomaar mag?

Over de AVG-wet, die mei 2018 is ingegaan, is inmiddels veel gezegd. De privacywet zorgt ervoor dat organisaties open en transparant omgaan met persoonsgegevens die zij verzamelen. De eerste maanden is hier veel commotie over ontstaan en zijn er hoge sancties uitgedeeld aan bedrijven die zich niet aan de nieuwe wet hielden. Nu, zo’n 8 maanden later, lijkt de rust wedergekeerd en zijn de bedrijven AVG-proof. Maar, de nieuwe privacyregels brengt meer. Heb jij bijvoorbeeld al eens nagedacht over het checken van socialmediaprofielen?

 

Openbaar socialmediaprofiel

Het klinkt logisch als jij, of je HR-medewerker, gebruik maakt van social media om een sollicitant op te zoeken. Als je een openbaar socialmediaprofiel vindt, is het makkelijk om even de geposte berichten na te lopen. Dit werkt alleen niet zo eenvoudig als het klinkt.

De Autoriteit Persoonsgegevens geeft in het rapport over Dataprocessing at Work aan dat werkgevers socialmediaprofielen in principe niet mogen checken. Ook als het profiel openbaar staat, mag je de gegevens niet voor zakelijke doeleinden gebruiken.

Een socialmediaprofiel screenen

Is het dan helemaal niet toegestaan om een socialmedia screening te doen? Jawel, maar alleen strikt noodzakelijk. Het verzamelen van persoonsgegevens moeten altijd gerechtvaardigd zijn, zo stellen de privacy-toezichthouders. Het is dus belangrijk om ook bij het screenen van een socialmediaprofiel dit helder en transparant te communiceren. Dit kan bijvoorbeeld opgelost worden om in jou vacaturetekst te vermelden dat je bij de selectieprocedure gebruik maakt van social media. Maar ook dan is het nog goed opletten welke informatie je gebruikt bij de procedure. 

Oplossingen Datachecker

Social media kan dus een handige tool zijn om je (toekomstige) werknemer te checken, maar je moet hier heel secuur mee omgaan. DataChecker heeft meerdere oplossingen om een goed beeld van je gesprekspartner, sollicitant of potentiële leverancier te krijgen. Via een ID-check, of de meer uitgebreide Right to Work Check, kunt u met zekerheid de identiteit van uw gesprekspartner, sollicitant of potentiële leverancier vaststellen. Je voldoet hiermee aan alle eisen die de overheid aan je stelt. Het geeft je ook zekerheid over de identiteit die je gebruikt in jou onderzoek met socialmediaprofielen.

Benieuwd naar wat DataChecker voor jou kan betekenen? Neem contact op dan leggen we het je graag uit!