Strengere regels rondom arbeidsmigratie dwingen uitzendbranche tot betere compliance
In dit artikel lees je over de strengere regels voor arbeidsmigratie en de verhoogde risico’s voor werkgevers, vooral in de uitzendbranche. Door de identificatieplicht van werkgevers moeten uitzendbureaus nauwkeurig werkvergunningen controleren. DataChecker biedt een digitale oplossing waarmee werkgevers snel kunnen verifiëren of kandidaten voldoen aan de wetgeving, compliance aantonen en up-to-date blijven met veranderende regels.
De arbeidsinspectie slaat alarm: steeds vaker worden arbeidsmigranten zonder werkvergunning aangetroffen bij controles. Tijdens een recente inval bij een Nederlands tuinbouwbedrijf trof de inspectie twintig arbeidsmigranten uit Georgië zonder de juiste papieren. Dit soort situaties komt steeds vaker voor, en de risico’s voor werkgevers nemen toe.
Eind januari bespreekt het kabinet een wetsvoorstel dat strengere straffen mogelijk maakt voor werkgevers die gebruikmaken van illegale arbeid. Waar nu vooral boetes worden opgelegd, kunnen bedrijven straks ook strafrechtelijk worden vervolgd, met gevangenisstraffen als mogelijk gevolg.
“De boodschap is duidelijk: werkgevers die arbeidsmigranten inzetten, moeten hun processen op orde hebben. ”
De uitzendbranche zoekt verder dan Europa – en dat brengt risico’s
Door een tekort aan arbeidskrachten binnen Europa wijken uitzendbureaus steeds vaker uit naar landen als Oekraïne, Georgië en zelfs daarbuiten. De vraag naar goedkope arbeid blijft groeien, vooral in sectoren zoals tuinbouw, distributiecentra en de vleesindustrie.
Maar werken met arbeidsmigranten brengt flinke compliance-uitdagingen met zich mee. Het verifiëren van identiteit en werkvergunningen is essentieel om misstanden en boetes te voorkomen. Toch schiet de praktijk vaak tekort, zeker als er meerdere tussenpartijen betrokken zijn bij het plaatsen van een kandidaat.
Volgens de arbeidsinspectie leidt dit tot situaties waarbij werkgevers soms geen volledig zicht meer hebben op wie er bij hen aan het werk is – of die persoon überhaupt gerechtigd is om in Nederland te werken en voldoet de werkgever dus niet aan de identificatieplicht.
Wat betekent dit voor uitzendbureaus?
De nieuwe regelgeving dwingt uitzendbureaus om scherper te kijken naar wie ze aannemen en hoe ze dit proces inrichten. Waar bedrijven voorheen vertrouwden op handmatige processen en papieren documenten, wordt digitale verificatie steeds belangrijker.
In de praktijk worstelen uitzendbureaus met drie grote vragen:
1. Hoe weet ik zeker dat een kandidaat gerechtigd is om in Nederland te werken?
2. Hoe kan ik aantonen dat ik compliant ben tijdens audits van de arbeidsinspectie?
3. Hoe blijf ik bij met voortdurend veranderende wetgeving zonder hoge kosten voor training en interne processen?
DataChecker digitaliseert compliance, zodat jij tijd bespaart en altijd up-to-date blijft.
Wat lossen wij direct op voor uitzendbureaus?
Bij Datachecker ondersteunen we uitzendbureaus met technologie die deze uitdagingen direct oplost. Onze klanten hebben toegang tot een platform waarmee ze snel en eenvoudig kunnen verifiëren of een kandidaat voldoet aan de wettelijke eisen.
Wat dat concreet oplevert:
1. Kandidaten onboarden binnen seconden
Geen vertragingen meer door handmatige controles. Binnen enkele seconden weet je of een kandidaat gerechtigd is om te werken.
2. Direct aantoonbare compliance tijdens audits
Ons platform maakt automatisch een digitaal compliancecertificaat aan. Hiermee kun je direct laten zien dat alle documenten correct zijn gecontroleerd.
3. Geen zorgen over veranderende wetgeving
De regelgeving rondom arbeidsmigratie verandert voortdurend. Ons platform blijft altijd up-to-date, zodat jij compliant blijft zonder dat je tijd hoeft te investeren in training of administratieve updates.
4. Kostenbesparing door digitale processen
Je hoeft geen tijd en geld meer te besteden aan handmatige controles of het opslaan van papieren documenten. Onze technologie zorgt voor volledig gedigitaliseerde klantdossiers.
De toekomst van compliance is digitaal
De uitzendbranche speelt een belangrijke rol in de Nederlandse economie, maar de risico’s rondom arbeidsmigratie nemen toe. Strengere regels vragen om betere processen – en dat betekent digitaliseren.
Werkgevers kunnen het zich niet meer permitteren om achteraf geconfronteerd te worden met boetes of juridische vervolging. De toekomst vraagt om een andere aanpak: sneller, veiliger en volledig compliant.