Identiteitsfraude Italië

Identiteitsfraude: Een analyse van onze statistieken

17 augustus 2023

Identiteitsfraude is een wereldwijd probleem met verstrekkende gevolgen voor individuen en nationale veiligheid. Wij stuiten in onze dagelijkse operatie geregeld op vervalsingen. Deze bieden een unieke inkijk in dit zorgwekkende fenomeen. In deze blogpost duiken we dieper in op onze bevindingen.

Herkomst van Vervalsingen

Bij analyse van landen waar de meeste vervalsingen vandaan komen, zijn er enkele prominente spelers. Zo betreft 22% van de vervalsingen die we ontdekken een Italiaans document. Dit is voornamelijk toe te schrijven aan het grote aantal vluchtelingen dat het land gebruikt om Europa binnen te komen. Zij krijgen daar namelijk documenten die vervolgens worden aangepast om in andere landen te kunnen werken. Portugal, waar een soortgelijk patroon wordt waargenomen, staat op de tweede plaats met 17% van de vervalsingen.

Identiteitsfraude per land

Ook Nederland komt prominent naar voren, eveneens met 17% van de vervalsingen. Wat hierbij opvalt is dat de aanpassingen voornamelijk betrekking hebben op de foto’s in de identiteitsdocumenten. Dit zijn vaak gestolen documenten met daarop foto’s van mensen die helemaal niet bestaan. Digitaal gegenereerde foto’s, in deze context beter bekend als ‘deepfakes’.

Soorten Vervalste Documenten

Wanneer we ons focussen op het type document dat het vaakst vervalst wordt, domineren identiteitskaarten (ID) en verblijfsvergunningen (RP) de ranglijst, met een overweldigende 81% van alle vervalsingen. Paspoorten (PP) en rijbewijzen (DL) volgen met respectievelijk 12% en 7%.

Identiteitsfraude per document

Conclusie

Identiteitsfraude is een complex en omvangrijk probleem, maar wij spelen een cruciale rol in de detectie en bestrijding ervan. Door inzicht te verschaffen in de herkomst van de meeste vervalsingen en welke documenttypen het vaakst vervalst worden, kunnen we ons beter wapenen tegen deze uitdagingen en streven naar een wereld waarin ieders identiteit veilig is.