Kunnen we in een digitale ID-verificatie wereld zonder menselijk expertise?

31 augustus 2021

‘Digitale ID-verificatie’ is anno 2021 een bekend begrip. Maar is deze vorm van identificatie en/of verificatie daadwerkelijk volledig digitaal, of worden de documenten nader geverifieerd door mensen? Eén van de Documentenexperts van DataChecker vertelt meer over hoe dit in elkaar zit en hoe zij bijdraagt aan het identificatie-/verificatieproces.

“Ik zie wel eens advertenties voorbijkomen van bedrijven die ID-bewijzen verifiëren. De controle wordt volledig door computers gedaan zonder dat er een persoon daadwerkelijk naar het document kijkt. Ik ben van mening dat het van belang is dat het menselijk oog in combinatie met ervaring in dit proces niet gemist kunnen worden. Hierdoor kunnen we na afloop zeker zijn dat de verificatie goed is uitgevoerd. Ook verwacht ik dat dit in de toekomst niet veranderd. De samenleving wordt steeds meer geautomatiseerd en gedigitaliseerd, maar zonder de menselijke controle zullen er veel valse ID-documenten onterecht goedgekeurd worden. Vervalsingen zijn tegenwoordig namelijk amper te onderscheiden van valide ID-bewijzen, waardoor het voor een computer te complex is om dit verschil te herkennen.”

Om te zien of een ID-document niet vervalst is, heb je ervaring nodig. Niet iedereen kan echte documenten onderscheiden van vervalsingen. Hier is simpelweg ervaring en kennis voor nodig. De documentenexperts van DataChecker weten alles van ID-documenten. Ook zorgen ze dat ze op de hoogte blijven van ontwikkelingen van criminelen waardoor ze ID-bewijzen nog beter kunnen vervalsen. Door deze veranderingen op de voet te volgen, onderscheppen documentenexperts veel fake-ID-documenten.

”In mijn carrière ben ik ontzettend veel valse ID-documenten tegengekomen, de een nog beter dan de ander. De meest voorkomende fraude is dat andermans ID-kaart gebruikt wordt tijdens een verificatie: de klassieke identiteitsfraude. De ene dag zitten er 10 valse documenten bij die onderschept worden, de andere dag 0, maar de gevolgen van het over het hoofd zien van één vals document kunnen enorm zijn. Denk bijvoorbeeld aan illegale tewerkstelling of financiële fraude door een rekening te openen onder een andere naam.”

ID-verificatie bij DataChecker: Met de online end-to-end ID-verificatie van DataChecker is het mogelijk om de echtheid van ieder type paspoort, identiteitskaart, verblijfsvergunning of rijbewijs te verifiëren binnen de kaders van wet- en regelgeving. Gebruik makend van de nieuwste technologie en professionele experts die fraude kunnen minimaliseren.