Online je stem uitbrengen is een kwestie van tijd

15 maart 2021

Een onderwerp dat in de aanloop naar verkiezingen altijd weer terugkomt: waarom stemmen we eigenlijk nog steeds met een potlood in een stemhokje? Dit jaar is die vraag actueler dan ooit. We vermijden zoveel mogelijk fysiek contact, waarom staan we dan nog wel met zijn allen in de rij bij een stemlokaal? Walter Codée, CEO van DataChecker: “Online je stem uitbrengen is een kwestie van tijd. De technologie om op een veilige manier te stemmen is er al, de publieke perceptie is het laatste obstakel”.

 

Waarom stemmen we niet al lang online?

Er zijn in Nederland wel experimenten uitgevoerd met online je stem uitbrengen vanuit het buitenland. Die experimenten werden in 2004 en 2006 uitgevoerd en het onderzoek naar die experimenten werd in 2014 gepresenteerd. De conclusie? Internetstemmen zou niet aan alle waarborgen voor verkiezingen kunnen voldoen. Dat zou komen door de twee basis principes van ons kiesstelsel: kiesvrijheid en stemgeheim. Maar is dit onderzoek niet allang achterhaald?

Kiesvrijheid

Kiesvrijheid betekent dat je recht hebt om te stemmen op de partij die je voorkeur geniet. Het systeem moet waarborgen dat niemand je stem kan manipuleren door je te dwingen op een bepaalde partij te stemmen. Daarom moet er een fysieke controle plaatsvinden.

In Estland is online je stem uitbrengen al mogelijk. Om de kiesvrijheid te waarborgen, mag je meerdere keren stemmen, alleen de laatste stem wordt door de kiesraad meegenomen.

Cyberaanval

Een ander argument tegen online stemmen is de kans op een cyberaanval. De overheid zou niet zeker kunnen weten of jouw computer gehackt is en dat jouw stem bij een cyberaanval veranderd wordt. Walter Codée: “Ten eerste zijn de onderzoeken in Nederland uitgevoerd in 2004 en 2006. De technologie heeft in 15 jaar enorme sprongen voorwaarts gemaakt, dus het zou op zijn minst de moeite waard zijn om de experimenten opnieuw te doen. Daarnaast voert DataChecker dagelijks duizenden identificaties uit die op een versleutelde manier worden verstuurd. Geen enkel proces is onfeilbaar, maar met alle huidige mogelijkheden van encryptie, is de kans op fraude dan niet kleiner dan in een stemlokaal?

Kiesgeheim

Een andere factor die online stemmen moeilijker zou maken is het kiesgeheim. Het kiesgeheim betekent dat je het recht hebt om anoniem te kunnen stemmen. Met andere woorden: jouw identiteit mag niet worden gekoppeld aan je stem. De overheid moet er tegelijkertijd alleen wel zeker van zijn dat een persoon stemgerechtigd is: kortom, er moet wel een identificatie- en verificatie proces plaatsvinden. Dat gebeurd op dit moment door de mensen in het stembureau. “Stel je een systeem voor waarbij je eerst een stempas krijgt via de post. Die stempas heeft een nummer die gekoppeld is aan een identiteit. Bij het verifiëren en identificeren van een persoon wordt die versleutelde informatie aan elkaar gekoppeld. Je ontvangt een token als je het proces hebt doorlopen. Die token is versleuteld gekoppeld aan het nummer van je stempas. Met die token breng je vervolgens in een anonieme omgeving je stem uit. Door een aantal lagen van beveiliging in te bouwen, maak je het mogelijke fraudeurs extreem moeilijk.” stelt Walter Codée.

Wegen de voordelen niet op tegen de nadelen?

Zoals al eerder gememoreerd, geen enkel systeem is onfeilbaar. Dus natuurlijk zijn er risico’s bij het online uitbrengen van je stem. De vraag is of die risico’s in 2021 nog opwegen tegen de voordelen. Want is de kans op fraude niet groter als je fysiek een stem uitbrengt? Is de kans op identiteitsfraude op een stemkantoor niet groter als een identiteitsdocument door machines en experts wordt geverifieerd, zoals in het proces van DataChecker?

Dan speelt uiteraard op dit moment de volksgezondheid ook een grote rol. In een tijd dat we zoveel mogelijk thuis blijven is het toch moeilijk te verkopen dat 13 miljoen mensen naar een locatie moeten reizen om hun democratische recht uit te kunnen oefenen?

En wat betekent online stemmen voor het aantal uitgebrachte stemmen? Een verkiezingsopkomst voor de twee kamer schommelt rond de 80 procent, voor andere verkiezingen ligt dat nog veel lager. Zou je kunnen stellen dat een verkiezingsopkomst hoger uitvalt door dit proces makkelijker te maken voor een kiezer?

DataChecker staat voor persoonlijke, transparante en veilige online identificatie & verificatie oplossingen

De oplossingen van DataChecker zijn gericht op het creëren van een veilige manier om de identiteit van personen te verifiëren in een online omgeving.. Met meer dan 13 jaar ervaring op het gebied van online ID verificatie en identificatie is DataChecker een van de eerste bedrijven in Nederland die hier oplossingen voor heeft ontwikkeld volgens de AVG en Wwft. Wil je gebruik maken van die kennis en expertise? Wij staan voor je klaar en delen graag onze kennis!

 

 

Bron: Bron: https://www.nu.nl/tweede-kamerverkiezingen-2021/6117869/waarom-stemmen-we-in-nederland-niet-online.html