Online onboarding belangrijker dan ooit voor de financiële markt

06 mei 2020

Digitale processen worden steeds belangrijker door de maatregelen die genomen zijn omtrent het coronavirus. Een van de maatregelen wereldwijd is het vermijden van fysiek contact. Volgens het Financieel Dagblad moeten financiële instellingen hierdoor noodgedwongen nog sneller anticiperen en digitaliseren.

Ontwikkelingen wereldwijd

Het Fintech bedrijf Kasasa heeft onderzoek gedaan naar het consumentengedrag in de VS en ontdekte dat het aantal rekeningen dat geopend is, sinds het sociaal distanciëren, is gestegen met 14,5%. Ook bij de Deutsche Bank zorgde de lockdown op één dag voor 2,5 miljoen online aanmeldingen.  

Uit een artikel van banken.nl omtrent het onboardingsproces blijkt dat het nog altijd lastig is om de juiste balans te vinden tussen: gebruiksvriendelijkheid, snelheid en veiligheid. Wereldwijd zullen zij daarom een veilige online oplossing moeten vinden voor het onboarden van de grote volumes nieuwe klanten. 

 

Onboarding bij financiële instellingen

Onboarding is het proces dat klanten doorlopen, voordat zij voor het eerst zaken doen met een organisatie. Een onderdeel voor het onboarden van klanten is de identificatie van een persoon en de verificatie van een geldig identiteitsdocument. Het onboarden van nieuwe klanten is verplicht vanuit wet- en regelgeving. Dit proces dient ingericht en uitgevoerd te worden volgens de richtlijnen van de Wwft* en de AVG*-wetgeving.

Op dit moment zijn er verschillende banken die het identificatie- en verificatieproces op locatie uitvoeren. Het op afstand identificeren en verifiëren kan van cruciaal belang zijn om, juist in deze corona tijd, nieuwe klanten te kunnen activeren.

 

Online onboarding veilig en op afstand

DataChecker neemt het identificatie- en verificatieproces eenvoudig en veilig uit handen voor jouw organisatie. Wij hebben een gebruiksvriendelijke webapp ontwikkelt, waardoor jouw organisatie op ieder gewenst moment de identiteit van personen en identiteitsdocumenten kan laten verifiëren.

Het is mogelijk om dit identificatie- en verificatieproces op afstand in te richten en dat is, juist in tijden van corona, essentieel voor organisaties in de financiële markt. Het proces is conform AVG en Wwft ingericht en op deze manier voldoe je als financiële instelling aantoonbaar aan de Wwft.    

 

*Wwft = Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme 

*AVG = Algemene verordening gegevensbescherming